KAMUOYU DUYURUSU

2019-2020 Akademik Yılı Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulumuza öğrenci alımına yönelik yetenek sınavları 19-29 Ağustos 2019 tarihleri arasında 1.900 adayın katılımı ile başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Yetenek sınavlarında bu yıl ilk defa adayların sürat, dayanıklılık, odaklanma, görsel ve işitsel reaksiyon zamanı ile görsel hafıza  gibi birçok parametrenin ölçümünü hedefleyen Reaktif Koordinasyon Parkuru hazırlanmış ve uygulanmıştır. Farklı anabilim dallarının görüşleri ve katkıları da alınarak hazırlanan bu parkur ile sadece okulumuza öğrenci seçmenin yanı sıra, spor bilimlerine yönelik araştırmalara da altyapı oluşturması amaçlanmıştır.

Bu sistemde merkezde bulunan ışığın yanmasıyla birlikte süre başlar ve kenarlarda bulunan fotosellere gidip, tekrar ortaya gelinerek parkur tamamlanır. Kenarlarda 8 ayrı fotosel vardır. Bu fotosellerin ışıkları bilgisayar programının belirlediği karışık bir sıra ile yanmaktadır. Bu ışıkların 32 farklı versiyonu bulunmaktadır. Her bir farklı yanma versiyonunda kenarda 8 istasyon bulunduğu için toplamda 256 değişik versiyonla rastgele olarak ışıklar yanmaktadır. Işıkların hangi versiyonla yanmaya başlayacağını sadece bilgisayar belirlemektedir. Sistem tamamen bilgisayar kontrolünde yapılmaktadır ve dışarıdan müdahale yapma imkanı yoktur. 19 yıldır yüksekokulumuzda yapılan tüm sınavlarda fotosel sistemi kullanılmış, bu yıl olduğu gibi geçmiş yıllarda da sınav kapalı devre sistemle tüm adaylara izletilmiş ve sıralamalarda anında adaylara ve yakınlarına eşzamanlı olarak gösterilmiştir. Bu şekilde tüm adaylara eşit bir sınav ortamı sunulmuştur.  Ayrıca sınav tarihlerinden yaklaşık 2 ay öncesinden her adayın parkuru tanıması ve bu doğrultuda hazırlık çalışmaları yapabilmeleri için, parkurun uygulamasına yönelik video görüntüleri sosyal medyada paylaşılmış, sınav sonuna kadar devam eden tanıtım kursları yapılmıştır. Bu süreçte yaklaşık 1000’e yakın aday kursa katılım göstermiştir. Sınav esnasında adayların gerçekleştirdikleri dereceler algılama hızı, reaksiyon sürati, tahmin yeteneği, görsel hafıza gibi bilişsel parametrelerin yanında, dayanıklılık, sürat, çeviklik ve güç gibi motorik özelliklere bağlıdır. Ayrıca adayların parkuru çalışma süreleri, hareket tekrar sayıları ve çalışma yöntem ve teknikleri de farklı derecelerin ortaya çıkmasına sebebiyet verecek potansiyele sahiptir. Yine  tüm öğrencilere parkurda iki hak verilerek daha iyi dereceler yapmalarına imkan tanınmıştır.  Bu açıdan adaylar arasında yapılan derecelerde farklılıkların görülmesi kaçınılmazdır. Okul yönetiminin, adayların bilişsel ve motorik kapasiteleri, hazırlık çalışmalarında kullandıkları yöntem ve teknikler vb. durumlar ile ilgili bilgi sahibi olma, yorum yapma ya da müdahil olma durumu söz konusu değildir.

Bunun yanında, diğer üniversitelerin bir çoğunda olduğu gibi, Yüksekokulumuzda da yetenek sınavları bu yıla kadar 3-5 gün olarak planlanmaktaydı. Sınavlara gelen adaylar günlerce kalacak yer ve beslenme problemi yaşarken, aynı zamanda maddi yetersizliklerden dolayı sıkıntılar yaşamaktaydılar. Bu yıl ilk defa öğrencilerin önceden internet üzerinden online kayıt yapmalarından sonra, sınava girecekleri gün evraklarını teslim ederek, aynı gün öğleden sonra sınava girmeleri ve memleketlerine dönmeleri şeklinde bir planlama yapılmıştır. Bu durum zaman ve ekonomik kazancın yanında aynı zamanda başka okulların sınavları ile çakışmaları da engellemiştir. Özellikle sınavın ilk günü ve daha sonraki günlerde okulumuzun tarihinde ilk defa bir rekor talep ile karşılaşılmıştır. Buna rağmen memleketlerinden gelen adayların mağduriyet yaşamamaları adına, adayların istekleri üzerine ilk gün 320 adayın sınavı gerçekleştirilmiştir. Okulumuzdaki akademisyenler 24 saat boyunca okulda kalarak özverili gayretleri ile sınavları tamamlamışlardır.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulunda yapılan yetenek sınavları herhangi bir polemiğe meydan vermeyecek ve adayların yeteneklerinin tam ve ana belirleyici unsur olduğu bir yöntemle, çağın güncel teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Tüm bunlara rağmen farklı mecralarda Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulumuzu zan altında bırakmayı amaçlayan, hiçbir bilimsel altyapısı olmadan, BESYO hazırlık gruplarının kendi aralarındaki rekabetten kaynaklı olarak ortaya çıkan gerçek dışı iddiaları reddediyor, konuyla ilgili olarak tüm yasal haklarımızın saklı olduğunu bir kez daha kıymetli kamuoyuna bildiriyoruz.

Saygılarımızla…

Afyon Kocatepe Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu